Burun Estetiği; kişinin asansör, banyo, araba, çekilen fotoğraflarda gibi her gün birçok yerde karşılaştığı burnundan şekil veya tıbbi olarak rahatsızlığını gidermek için başvurduğu bir yöntemdir. Burnun kişinin özlemlediği şekle sokma operasyonlarına estetik burun ameliyatları (rinoplasti) denmektedir. Başvurma sebebimiz çeşitlilik gösterse de başlıcaları aşağıda listelenmiştir.
Burun Estetiği Ameliyatı Başvuru Sebeplerimiz
- Burunda kemer olması.
- Burunda yamukluk olması.
- Burunun yüze göre büyük olması.
- Burunun yüze göre geniş olması.
- Burun ucunun düşük olması.
- Burun ucunun çok kalkık olması.
- Burun ucunun buruna göre daha büyük olması.
- İki kaş arası ile burunun birleştiği yerin düz olması. Estetik olarak girintinin olmaması.
- Burun deliklerinin eşitsizliği.
- Nefes alma şikayetleri.
Burun Estetiği Ameliyatı
Burun Estetiği Ameliyatı, genel anestezi altında yaklaşık 2-2,5 saat diliminde yapılır. Başka bir yerden kıkırdak alınarak yapılan ameliyatlar biraz daha uzun sürebilir. Ameliyat sonrası buruna özel üretim silikon tampon koyuyoruz. Bu tamponlar da çıkartılırken hem hastaya hem de doktora çok büyük rahatlık sağlıyor.Burun bütünlüğünü korumasını sağlaması için de burun üstüne plastik atel koyuyoruz.Ameliyat sonrası 1 gece hastanede kalınır. Ertesi gün kontrollerimiz sonrası taburcu edilirsiniz.
Burun Estetiği Ameliyatı Teknikleri
Burun estetiği ameliyatlarında kesinin yapıldığı yere göre değişen, açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti olarak adlandırılan iki teknik kullanılır.
Açık Rinoplasti
Burun alt ucundan, iki burun deliğinin birleştiği yerden yarım santimlik bir kesi yapılarak uygulanan tekniktir. Açık Rinoplasti’de burun cildi tamamen kaldırılarak kemik ve kıkırdağa rahatlıkla müdahale imkanı olur. Genellikle tercih ettiğim tekniktir.
Kapalı Rinoplasti
Her iki burun içinden yapılan kesilerle uygulanan tekniktir. Kapalı Rinoplasti’de kemik ve kıkırdağa ulaşım sınırlıdır. Ameliyat sonrası iz burun içinde kalır, belli olmaz. Düzeltilecek bölgeye ulaşım imkanı varsa tercih edilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ağrı
Burun estetiği ameliyatı sonrası ağrı beklenen bir olgu değildir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme
Burun estetiği ameliyatı sonrası göz çevresi şişlik ve morluk oluşması beklenen bir durumdur. Bu durumu gidermek için buz tedavisi ve morluk giderici kremler kullanıyoruz. Gün geçtikçe azalma gözlemliyoruz. Ameliyat sonrası burun içinde kabuk ve ödem oluşmaktadır. Bu da nefes almanızı zorlaştırmaktadırlar. Bunları gidermek için de burun spreyi ve krem reçete etmekteyiz. Tamponlar ve plastik atel ameliyattan bir hafta sonra çıkartılmakta, dikiş atıldıysa dikişiniz alınmaktadır. Bantlarınız yenileniyor, 1 hafta daha bantlı yaşantımız devam ediyor. Burnumuzdaki şişliklerin büyük çoğunluğu birinci ayımızda iniyor. Daha sonrasında size verilen kontrol tarihlerinde doktor ziyaretimizi yapıyoruz.
Burun estetiği ameliyatı sonrası burnumuzu dışarıdan gelecek her türlü darbeye karşı koruyoruz. Bunun için yaptığımız sporlara ve gözlük kullanımına bir süre ara veriyoruz. Gece yatarken de baş dik şekilde yatıyoruz. Burunun yerine oturması zaman aldığı için ne kadar uzun süre dikkat edersek, o kadar güzel sonuçlar alıyoruz.Takılan tampon ve atele doktorunuz dışında müdahale edilmesine izin vermiyorsunuz. Güneşten de bir süre burnumuzu koruyoruz.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Yan Etkiler
Enfeksiyon Oluşumu: Erken dönemde çok nadir olarak rastlanabilir. Antibiyotik tedavisi ile düzelir.
Burun Kanaması: Dikişlerden kaynaklı kanama olabilir. Zamanla geçecektir.
Uyuşukluk: Burun çevresinde ve üst dudağınızda uyuşukluk hissetmeniz doğaldır. Zamanla geçecektir.
SİZDEN GELENLER
-
Burun Estetiği Ameliyatlarında Kıkırdak Alımı Gerekir Mi?
Burun estetiği ameliyatlarında kıkırdak alımı; burun ucunda müdahale edilebilecek yeterli miktarda kıkırdak bulunmaması veya düz bir burun hattı elde edilmesi gerektiğinde alınmaktadır. Genellikle gerekli olan kıkırdak kişinin kulağı veya kaburgasından alınır. Çoğunlukla revizyon ameliyatları ve yaralanma sonucu kırılan burunlarda alınmaktadır. Bazı vakalarda ilk burun estetiği ameliyatında da alındığı olmaktadır. Nefes alma zorluklarını gidermek için de alındığı olmaktadır.
Burun estetiği ameliyatı öncesi yapılan kontrolde hastanın burun ucunda bulunan kıkırdak dokunun ameliyat sonrası istenilen sonucu elde etmeye yetecek miktardaysa, kişinin sadece burun ucundaki kıkırdak doku üzerinde işlem yapılır.
Burun implantları olsa da; kişinin kendi vücudundan alınan kıkırdak dokunun opere edilen yerde daha çabuk uyum sağlaması sebebiyle, ben tercih etmiyorum.
Sağlıkla kalın.
-
Revizyon Burun Ameliyatı Nedir?
Revizyon burun ameliyatı, daha önce burun estetiği ameliyatı geçirmiş kişilerin doku iyileşme sürecinin sıkıntılı olması, ameliyat sonrası burun bölgesinin korunamaması sebebiyle oluşan deformasyonlar, kişinin beklentilerine ulaşamaması sonrası uyguladığımız bir ameliyat türüdür.
Revizyon burun ameliyatı öncesi, kişinin daha önceki burun ameliyatında kalan kıkırdak dokusu tespit edilir. Eğer revizyon burun ameliyatı için gerekli kıkırdak doku varsa mevcut burun kıkırdak dokusu üzerinde operasyon yapılır. Eğer gerekli kıkırdak dokusu yoksa, revizyon için gerekli kıkırdak doku kişinin kulak veya kaburgasından alınır.
Kulaktan kıkırdak alınması durumunda genellikle kulak arkasından ufak bir kesi yapılarak revizyon burun ameliyatı için gerekli kıkırdak alınır. Her iki kulaktan da kıkırdak alındığı durumlar olabilmektedir.
Kaburgadan kıkırdak doku alınması, revizyon burun ameliyatı için kulaktan alınabilecek kıkırdak dokunun yeterli olamayacağı durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Revizyon burun ameliyatı için en uygun kıkırdak kaburgaların uç bölgesinden, cilt üstü kesi yapılarak alınır.
Revizyon burun ameliyatında kıkırdak, kemik ve yumuşak dokuya tekrar şekil verilerek, daha başarılı sonuç elde etme hedeflenmektedir.
Sağlıkla kalın.
-
Burun estetiğinde deri kalınlığı ne kadar önemli?
Burun estetiğinde deri kalınlığı, deri dokusunun şekillendirdiğimiz kıkırdak ve kemik iskeletinin üzerini örten bir kumaş gibi olduğu için önem taşımaktadır. Bu deri; ne kadar ince, parlak ve yağ bezlerinden fakir ise alttaki yeni şekillenmiş formu iyi gösterir. Tam tersi, deri ne kadar kalın ve yağ bezlerinden zengin ise de, altta şekillenmiş formu göstermeyecektir. İnce derili burunlarda burun dersinin şekillendirilmiş iskelete oturma süresi çok kısa iken, kalın derililere bu süre bir yılı bulabilmektedir. İnce deri operasyon sonrası oluşabilecek kıkırdak ve kemik dokudaki kusurları gösterebilirken, kalın derinin avantajlarından bir tanesi ise küçük kusurları gizlemesidir.
-
Burun estetik ameliyat sonrası ne kadar süre sonra burnum normale döner?
Burun estetik ameliyat sonrası yaklaşık 1. ayda ödemleriniz çözülmeye başlar. 6.ay ile 1 yıl arası tam oturmuş bir burnunuz olacaktır.
-
Burun ameliyatından memnun değilim. Burun ameliyatı tekrarı yapılabilir mi?
Evet. İlk burun ameliyatından 6 ay sonra revizyon dediğimiz düzeltme burun ameliyatı tekrarı olabilirsiniz.
-
Kapalı Rinoplasti mi, Açık Rinoplasti mi?
Kapalı Rinoplasti mi, Açık Rinoplasti mi? sorusunun cevabı burunda işlem yapılacak bölgeye göre değişiklik gösterir. Cerrahınız muayene esnasında karar verir. Eğer burun ucunda düşüklük, büyüklük ve eğrilik mevcut ise bu ancak Açık Rinoplasti tekniğiyle düzeltilebilir. Fakat burun ucu bölgesinde herhangi bir sorun yoksa kapalı teknik tercih ederiz.
-
Burun estetiği ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeliyim?
- Burnumuzu dışarıdan gelecek her türlü darbeye karşı koruyoruz.
- Yaptığımız sporlara ve gözlük kullanımına bir süre ara veriyoruz.
- İlk başlarda gece yatarken baş dik yatıyoruz, sonrasında mümkün olduğu kadar sırt üstü yatmaya dikkat ediyoruz.
- Takılan tampon ve atele doktor dışında müdahale edilmesine izin vermiyorsunuz.
- Diş fırçalarken burnumuzun hareket etmesini minimumda tutmaya çalışıyoruz.
- Burnumuzda bandajlar olduğu sürece, duş almak yerine banyo almayı tercih edip bandajları ıslatmamaya dikkat ediyoruz.
- Burnumuzdan sümkürmüyoruz.
- Aşırı kahkahadan veya aşırı gülümsemeden kaçınıyoruz.